Určení pohlaví u Andulek

05.01.2012 19:59

Všeobecně platí, že samec andulky má tmavě modré ozobí a samice růžové nebo hnědé. Jsou však i výjimky. Mnoho lidí si myslí, že světlé modré ozobí u mláďat ukazuje, že se jedná o samce. To však nemusí být pravda. I prodavači v zoologických obchodech často spatně radí svým zákazníkům.

 

Mladé andulky


Samec před prvním pelicháním má většinou růžové nebo fialové ozobí. Zbarvení ozobí je jednotné, bez skvrn. Již u velmi mladých andulek se to dá dobře poznat.

 

Tito tři samci jsou ještě velmi mladí

 

Samici poznáváme podle bílých kruhů kolem nosních dírek, které má od třetího týdne života, nebo podle skrvnitého ozobí.

 

       

Bílé kruhy a skvrny na ozobí ukazují, že tyto andulky jsou samice

 

Dospělé andulky


U starších andulek po prvním pelichání (po cca. 7 měsících) je určení pohlaví jednodušší. Ozobí samce má teď tmavě modrou a ozobí samice hnědou barvu. Výjimky jsou mutace albino a lutino (tedy celkově bílé nebo celkově žluté andulky). U takových samců zůstane ozobí růžové, stejně jako u strakatých mutací.

 

Ozobí u přírodně zbarveného samce, strakaté a albino mutace

 

Dospělé samice mají světle modré nebo bílé ozobí, vždy s bílými kruhy kolem nosních dírek. V době hnízdění se barva ozobí mění na hnědou.

 

   

 

Příklady dospělých samic

 

Občas se může stát, že samec andulky najednou dostane hnědé ozobí. V tomto případě se jedná o hormonální poruchu, která může mít různé příčiny.

Převzato