BIDLA

05.01.2012 17:46

Bidla pro papoušky

Mnoho začínajících chovatelů jsi neuvědomuje jaká bidla jsou k papouškům vhodná. Tento článek by Vám mohl pomoci při výběru bidel a ostatního dřevěného materiálu do klecí nebo voliér. Výběr bidla je celkem důležitý a článků o tomto tématu je nemnoho
Proč je tak důležité zvolit správný materiál pro bidlo.
Někdo tvrdí, že je pro papoušky lepší ovocný strom, někdo že je lepší jehličnan. Jako první by nás mělo zajímat, odkud dřevina pochází. Proto bychom měli bidla vybírat na známých místech, kde jsme si jistí, že na půdu nebyly aplikovány chemické preparáty. Proto se vyvarujme dřevinám z okolí cest, kde na ně působí výfukové plyny. Také se vyhýbejme bidlům z dřevotřísek, kde se pták při okousávaní může intoxikovat. Nebezpečné jsou i ovocné sady, kde jsou stromy ošetřovány chemickými preparáty a také mohou být znečistěné trusem od volně žijících ptáků. V tomto případě hrozí nákaza různými nemocemi z trusu. Proto je vhodné dřevinu před umístěním do chovatelského zařízení patřičně upravit a nechat ponořenou dvě hodiny v horké vodě. U každého bidla je vhodné, aby z něj po úpravě netrčely třísky, které může zapříčinit zranění.
Dřevinu vybíráme dle druhu papouška. Je známo, že větší druhy mají v oblibě okousávaní dřeva, při kterém si brousí zobáky. Proto by bidla z měkkého dřeva v ubikaci nejspíše dlouho nevydržela.
Umělohmotná bidla z obchodu nejsou moc vhodná, i když se snadno čistí. Hlavním problémem je jednotný průměr, který nevyhovuje každému druhu. Proto volme příhodné nerovnoměrně tvarovaná bidla, u která navíc nezpůsobují ptákům na nohách vřídky a opuchliny.
Bidla upevňujeme přímo na pletivo nebo na rám klece či voliéry. Dbejme na to, aby bidla byla dostatečně pevně upevněná a aby se nepřetáčela.
Také je důležité umístění. Dřeviny k sezení neumísťujeme nad krmítka a napáječky, kdy by tak docházelo k znečištění potravy trusem. Tenhle problém pak může mít za následek rychlé šíření bakteriálních, ale i parazitních nemocí.
Velikost průměru bidla je velice významným faktem, protože ne každému druhu ptáka vyhovuje menší či větší průměr. Zadní a přední prst nohy ptáka na bidle by se neměly při sezení setkávat. Důsledkem setkávání prstů na bidle - hlavně u druhů papoušků, kteří jsou chovaní celoročně ve voliérách – papouškům přimrzávaly v zimě prsty.
Dnešním trendem jsou takzvané ptačí stromy, které jsou oblíbené především v domácnostech. Jsou vytvořené z tvrdého dřeva, které je odolné proti okousání (kávovník). Zabezpečují celodenní zábavu a především pohyb, který je nesmírně důležitý pro papoušky chované v domácnosti. Vždyť je dobré známo, že ptáci v domácnosti jsou náchylní na obezitu. Technické zpracování, ani jejich konstrukce nijak neohrožuje ptáky. Jsou umístěné na pevném podstavci, který může být posypán pískem. Navíc zabezpečují nejen místo pro broušení zobáku, ale také prostor pro vyprázdnění. Tím pádem neznečisťují a neničí nábytek, jelikož většinu doby tráví na stromě. Některé z nich jsou vybavené krmítky, houpačkami i třeba kolečky pro snadnou manipulaci. Největší nevýhodou je vysoká cena, která se pohybuje v několika tisících.

Několik druhu.

Brusná bidla

Čistě přírodní brusná bidla jsou vyrobena z větví stromu manzanita a opatřena brusnou vrstvou se zrnky písku, o kterou si papoušci brousí drápy i zobák. Brusná bidla jsou opatřena speciálním upínacím mechanismem pro připevnění na stěny klece.
Bidla je možno upevnit i vně klece.

Výhody oproti cementovým brusným bidlům:
1) bidla oproti cementovým nejsou studená, jsou pro papoušky příjemná
2) nevysušují papouškům nohy
3) základem je dřevo z manzanity, brusný povrch je tvořen zrnky písku, bidla jsou vyrobena z přírodních materiálů schválených FDA
4) třetinová hmotnost oproti cementovým bidlům
5) při pádu se nerozlomí
6) snadná údržba - stačí odstranit nečistoty proudem teplé vody, případně použít houbičku a jemně nečistoty vymýt

Bidla ze dřeva kávovníku jsou velmi tvrdá a odolná, vypadají jako skutečné větve. Bidla jsou opatřena speciálním upínacím mechanismem pro připevnění na stěny klece. Bidla je možno upevnit uvnitř i vně klece.

Bidla provazová stimulují kolísání větví. Slouží papouškům k sezení, lezení a okusování.

Bidla z deštného pralesa pochází z pravého dřeva stromů z deštného pralesa. Podporují trénik svalů papoušků a jsou vhodná k okusování

Bidla jílová jsou vyrobena z jílu z amazonských pralesů, který je základním zdrojem minerálů v přirozeném prostředí papoušků.

Bidla masážní zajistí papouškům masáž nožiček.