Dezinfekce chovatelského zařízení

05.01.2012 17:58

Kdy dezinfikovat?

   Dezinfekce se musí dělat pravidelně jednou až dvakrát ročně, nejlépe před chovnou sezónou. Vyměníme veškerá bidla a podestýlku na podlaze, voliéru vybílíme vápnem či primalexem s přídavkem protiplísňových prostředků. Rovněž vydezinfikujeme budky.

   Krmítka, napaječky a police, na které misky s krmením stavíme, je nutné čistit častěji, nejlépe každý den, aby zde nedocházelo k množení nebezpečných bakterií a plísní na zbytcích krmiva.

   Dezinfekce je samozřejmě nutná při výskytu jakékoliv choroby. Tehdy musíme klec či voliéru s nemocnými ptáky průběžně čistit a dezinfikovat, aby se zastavilo šíření choroby a případně znovunakažení již vyléčených jedinců. Velmi důležité je denní odstraňování trusu. Po vyléčení ptáků pak voliéru vydezinfikujeme ještě jednou a velmi důkladně.

Čím dezinfikovat?

   Dezinfekční prostředek vždy volíme podle toho, jakou chorobu či nebezpečné mikroorganismy chceme potlačit a podle toho vybereme látku, která je účinná například na hubení bakterií či virů. Dezinfekční prostředky je vhodné střídat, neboť mikroorganismy si na ně po čase vypětují jistou odolnost a již se nepodaří je zničit. S výběrem vhodného prostředku nám může pomoci veterinář či zkušený chovatel.

Jak dezinfikovat?

   Před samotnou dezinfekcí je velmi důležitá mechanická očista. Tedy : odklidit veškerá bidla, podestýlku, zbytky krmiva, trus. Pak stěny, pletivo i podlahu vyčistit kartáčem, horkou vodou a případně trochou mýdla. Tlaková myčka není vhodná, protože tou veškeré bacily jen "rozprášíme" po celé ubikaci.

   Pak můžeme přistoupt k samotné dezinfekci. Jako vhodný pomocník se mi jeví postřikovač na ovocné stromky, který můžeme naplnit dezinfekcí a jednoduše voliéru vystříkat.

   Vždy je důležité řídit se návodem od výrobce - dodržet správnou koncentraci a dobu působení, u něterých přípravků je také důležitá teplota roztoku.

   Po uplynutí doby, po kterou je nutné nechat dezinfekční prostředek působit, je důležité veškeré předměty i voliéru samotnou opláchnout pitnou vodou. Většina dezinfekčních prostředků je totiž jedovatá či dokonce jde o žíravinu. Rovněž pára může být jedovatá (zde mám na mysli především Savo, Chloramin B a další, na bázi chloru), proto musíme voliéru nechat vyvětrat a vyschnout.