Jakou přepravku zvolit?

05.01.2012 18:19

Přepravek je velké množství druhů. Záleží na každém, jak si je vyrobí. I když třeba chováme jen malé množství ptáků (jako já), přesto můžeme potřebovat různé druhy přepravek.

U přepravky záleží hlavně na druhu ptáka, který chceme přepravovat. Podle velikosti ptáka odhadneme velikost přepravky, tak aby nebyla zbytečně velká a pták se v ní nepotloukl. Důležitá je hlavně výška, aby se pták nesnažil v přepravce vzlétnout a neporanil se tak. Proto i na ptáky velikosti např. rozely počítáme s výškou nejvýše 15 cm, samozřejmě čím menší pták, tím nižší přepravka. Dbáme i na délku přenosky. Často vidím na burzách větší papoušky, jak jsou umístěni v nevyhovující malé přepravce a nevejde se jim tam ocas, mají ho všelijak pokroucený nebo dokonce zlomený.

Pokud chceme přepravovat křepelky či jiné hrabavé ptáky, je zvláště důležité strop přenosky nějak "vyměkčit". Můžeme na strop např. nalepit molitan nebo pod strop natáhnout pružné plastové pletivo či síť. Je to velmi důležité, protože hrabaví ptáci se při pocitu ohrožení snaží skákat do výšky. Dělají to i v přenosce a končí to pak rozbitou hlavičkou nebo přinejmenším strženou kůží z hlavy.

Důležitá je samozřejmě i síla pletiva či drátů a velikost ok v pletivu, které na přepravku použijeme. Pro malé ptáky volíme husté pletivo (třeba zebřičky se běžným králičím pletivem protáhnou!) a pro papoušky zase pletivo silné, aby ho ještě cestou neprokousali a neulétli nám.

Důležité je i zavírání přepravky. Dvířka děláme nejraději kulatá, tak abychom jimi mohli prostrčit ruku a samozřejmě abychom jimi mohli vyndat dotyčného ptáka. Mohou být jednoduše vysunovací (nahoru nebo do strany) nebo otevírací na panty. Dáváme pozor při přepravě menších druhů (zebřičky, andulky...), které se snadno protáhnou okolo naší ruky, když je chceme z přenosky vyndat, a uletí. Praktické je zavírání dvíček na petlici nebo ještě lépe na petlici se závěsným zámkem. Často se dvířka řeší tak, že se jednoduše provrtají a pak se zavírají malým šroubečkem. Petlice je podle mě výhodnější, nemusíme se tam otravovat s titěrným šroubkem.

Výhodné jsou přenosky dvoupatrové nebo třípatrové, kam se vejde hodně ptáků.

Také dbáme na vhodný materiál. U velkých papoušků jse samozřejmě nutný materiál velmi odolný, u ostatních druhů však dbáme také na to, jak je materiál těžký. Přepravku přece budeme nosit a taková přenoska ze dřeva se skutečně pronese. Na malé druhy ptáků bych doporučila třeba sololit nebo překližku.

Třípatrová přepravka je například zde:

https://img201.imageshack.us/img201/2415/pepravkagi2.jpg

Detail zavírání dvířek na petlici:

https://img201.imageshack.us/img201/1554/pepravkadetailzavrndvekam7.jpg

https://img201.imageshack.us/img201/3066/pepravkadetailzavrndvekxc4.jpg

Na následujícím obrázku si můžete prohlédnout jinou přepravku. Tím, jak je udělaná, je vhodná spíše pro 1 - 3 ptáky střední velikosti, např. korely či rosely. Kvůli zavírání dvířek, které jsou pouze vysouvací, směrem nahoru,je nevhodná pro drobné ptáky, protože se nám snadno mohou protáhnout kolem ruky a uletět. Pro drobné ptáky jsou optimální dvřka malá, nejlépe kulatá, tak jako u předchozí přepravky.

https://img403.imageshack.us/img403/3888/pepravkamensu3.jpg