Kokcidióza

05.01.2012 19:03

Kokcidióza je podle mého názoru velice vleklá, nepříjemná nemoc, které není jednoduché se zbavit. Daleko lépe je jí předcházet.

Příznaky:

Apatie, nechutenství, průjem, vyhublost, ostrá, vystouplá prsní kost.

   Nebývá to ovšem vždy tak jednoznačné. Jsou případy, kdy je pták napaden a přesto netrpí průjmem, většinou má jen vystouplou prsní kost a je pohublý. Ani apatie se neobjevuje hned,většinou se objeví až v pokročilejších stádiích nemoci.Dokonce ani rozborem trusu se vždy nepozná, zda je pták napaden kokcidiózou  - stoprocentní je v tomto směru pouze pitva uhynulých jedinců, která odhalí změny na vnitřních orgánech.

Odběr a rozbor trusu:

Odběr trusu provedeme u všech ptáků obývajících tu voliéru, kde se nakažený jedinec vyskytl. U silných a zdravých ptáků se tato nemoc zpočátku nemusí vůbec projevit, přesto ji má pták v sobě. Odběr trusu provedeme např. tak, že večer rozprostřeme pod místo, kde ptáci nocují, fólii. Ráno z fólie snadno sebereme potřebné množství trusu. Na rozbor ho můžeme zaslat v nějaké menší skleničce, např. od přesnídávky, ovšem důkladně vyvařené, aby se v ní nevyskytovaly ještě nějaké jiné mikroorganismy. Skleničku s trusem odneseme svému veterináři a on ji odešle na patřičná místa. Se zasláním vzorku nijak neotálíme! Cena rozboru trusu - parazitologie i bakteriologie - začíná zhruba na 400 - 500Kč a úměrně se zvyšuje s tím, co tam v laboratoři objeví. Laicky řečeno : čím víc bacilů, tím je to dražší.  

Původce nemoci:

Původcem nemoci jsou prvoci, velice houževnatí a odolní. Nejprve napadají jedince slabé či oslabené (mláďata, ptáky pelichající či zatížené odchovem mláďat), na těch se namnoží a posléze si "troufnou" i na ostatní ptáky, do té doby silné a zdravé. Nemoc si do chovu můžeme zavléci krmením (zvláště se to týká zeleného krmení, potřísněného trusem divokých ptáků), koupí nového, už nakaženého ptáka nebo třeba prostou návštěvou u jiného chovatele, v jehož chovu se nemoc vyskytla - původce nemoci si zavlečeme do chovu např. na botách či na oblečení. Velmi často se kokcidióza dostane do chovu přímo trusem divokých ptáků, zvláště pokud nemáme zastřešené voliéry a divocí ptáci na nich sedávají.

Léčba:

Pokud máme skutečně potvrzenou kokcidiózu, ptáka ihned izolujeme od ostatních, dáme ho do tepla, podáváme mu pouze snadno stravitelnou, suchou potravu a nasadíme sulfonamidy. Asi nejvíce doporučovaný je ESB 3 (cca 40Kč/10g sáček, v balení je 5 sáčků, což se rovná zhruba 200 - 250Kč). Dáváme ho 3 dny ve vodě (1 gram na jeden litr vody), pak 10 dní vynecháme a poté léčbu zopakujeme. Dále se běžně používá např. Baycox, Sulfacox - T, Sulfadimidin a další. Všechny tyto přípravky jsou v podstatě stejné, všechny mají stejnou nebo podobnou účinnou látku a liší se vlastně jen cenou. Veškeré sulfonamidy jsou na předpis veterinárního lékaře!

   Neméně důležité je neustálé odstraňování trusu nemocných ptáků a co nejčastější výměna vody na pití! Trusem se totiž šíří vajíčka kokcidií. Pokud by pták přišel s trusem do styku, znovu by se infikoval.

   Nemocným ptákům také předkládáme koupelničky či misky na koupání. Koupelí si ptáci očistí peří, na kterém mohly zůstat zbytky trusu s oocystami prvoků.

   Není vyjímkou, že sulfonamidy po léčbě na čas zaberou, průjem ustane a stav ptáka se začne - naoko -  zlepšovat. Netrvá ale dlouho a nemoc se vrátí s ještě větší intenzitou. Nezbývá než léčbu opakovat, což se podepíše na celkovém stavu ptáka (hlavně na jeho játrech jako všechna léčiva), nicméně prvoci si časem vypěstují vůči léku určitou odolnost (Léky je proto vhodné střídat). Takový pták se může stát bacilonosičem a nejlepším řešením je jeho úplné vyřazení z chovu.

Co dělat po skončení léčby?

Po skončení léčby je naprosto nezbytné klec či voliéru, kterou obýval nemocný pták, a samozřejmě veškeré příslušenství, vydezinfikovat. Ze dna odstraníme "podestýlku" (t.j nejčastěji písek) a vyhodíme veškerá bidla. Misky, budky a vše, co nejde jednoduše nahradit za nové, stejně jako dno, stěny voliéry a pletivo, očistíme nejprve mechanicky od trusu a nečistot. Tlaková myčka není vhodná, protože tak všechny bacily jen rozptýlíme po celé voliéře. Nejvhodnější je obyčejný kartáč, horká voda a případně trochu mýdla. 

 Nejdůležitější je provést dezinfekci! Bohužel, zázračný Virkon S nám zde asi nepomůže, neboť kokcidiózu způsobují prvoci, kdežto Virkon S ničí viry, bakterie a plísně. Kokcidie jsou bohužel poměrně odolné. Na jejich ničení lépe než chemie účinkují nízké a vysoké teploty. Ideální je asi tento postup : voliéru vyčistíme parním čističem, spáry vyčistíme horkovzdušnou pistolí a pak voliéru vystříkáme neředěným Savem. Chlor je na ničení prvoků poměrně účinný. Nakonec necháme voliéru důkladně vyschnout, neboť kokcidím se daří ve vlhku a naopak nesnáší suché prostředí. A úplně ideální je vyčkat na pořádné mrazy, neboť teploty pod -10 stupňů kokcidie rovněž nesnášejí.

   Po ukončení léčby ptákům nasadíme alespoň na týden probiotika, aby si ptáci obnovili mikroflóru ve střevech, zničenou podáváním sulfonamidů.Vhodné je např. probiotikum od firmy Aves s názvem Aves Probiotics nebo Avibion od firmy Bioveta.

   Ptáky oslabené léčbou necháváme nějaký čas odpočinout, rozhodně je nenecháme hnízdit!

Prevence:

Prevencí kokcidiózy  je především důsledná hygiena celého chovu. To znamená průběžná výměna pokryvu dna a bidel, odstraňování trusu, pravidelná dezinfekce misek na krmení, budek i celé voliéry, pečlivé omytí veškeré potravy předkládané ptákům, karanténa každého nově zakoupeného jedince.

   Také je důležité voliéry nepřeplňovat. Pokud je ve voliéře ptáků moc, obtížněji se udržuje hygiena, všude se hromadí trus a kokcidióza tak má připravené ideální podmínky.