Normální trus či průjem?

05.01.2012 19:08

Ptačí trus se skládá ze dvou částí  - z tmavé, pevné části, což je vlastní trus, a z bílé části, což je moč.

   Pevná složka trusu může mít různé zbarvení. Většinou je tmavozelený či hnědý, může se však různě zbarvovat díky určité potravě - po zkonzumování většího množství mrkve může být trus oranžový, po konzumaci některých bobulovin (např. jeřabiny, bezinky) či červené řepy zase bývá tmavočervený až fialový. Pokud pták delší dobu nepřijímal žádnou potravu, trus je velmi tmavý až černý a lepkavý. Proto si musíme všímat, co ptáci žerou, a neděsit se při každé odchylce od normálu!

   Nebezpečné je, pokud se v trusu najednou objeví zarudlé zbarvení - to je příznak krve!

   Pokud pták přijímá velké množství šťavnaté potravy nebo mu zažívání nepracuje, tak jak má, tmavá část trusu je malá (avšak pevná a drží tvar) a objevuje se v "loužičce" vody. Nejde o průjem! Tento stav se objevuje, jak už bylo řečeno, při zkrmování velkého množství zeleného krmiva, ovoce či zeleniny. Velmi často se také objevuje po nějakém stresu (přeprava, výstavy), při nervozitě nebo po nemoci. Zvláště po léčbě antibiotiky či sulfonamidy je zcela zničená přirozená střevní mikroflóra ve střevech ptáka a zažívání mu nefunguje. Tento stav se dá velmi snadno "vyléčit" podáváním probiotik (např. Avibion od fy. Bioveta), které zažívací soustavu ptáka vrátí do původní podoby.

Kdy jde o průjem?

O průjem se jedná v případě, že tmavá složka trusu je řídká, vodnatá nebo úplně chybí. Ptáci postižení průjmem většinou mají znečištěné a neudržované peří okolo kloaky.

Co způsobuje průjem?

Průjem mívá mnoho příčin. Zpravidla je způsoben nějakou nemocí - nejčastěji jde o prvoky (způsobující např. velmi častou kokcidiózu) nebo bakterie (např. přemnožení patogenních Escherichia coli ve střevech). Průjem může způsobit také výskyt oblých červů - škrkavek - v trávicím traktu.

   Průjem může být také způsoben pouhým podchlazením, průvanem, náhlou změnou stravy či nevhodou potravou (např. studené, nahnilé, zmrzlé či zkažené krmivo).

První pomoc při průjmu

Postiženého ptáka ihned odchytíme z klece či voliéry a izolujeme ho od ostatních ptáků. Umístíme ho do tepla, část klece můžeme vyhřívat infračervenou lampou, vynecháme veškerá šťavnatá, dráždivá, špatně stravitená a tučná krmiva (krmíme tedy jen suchým zrním bez olejnatých druhů) a k pití předložíme slabý heřmánkový či černý čaj.

   Pokud byl průjem jen reakcí na nevhodné podmínky či stravu, stav ptáka se začne rychle zlepšovat. Po odeznení příznaků ho můžeme vrátit k ostatním ptákům.

Jak dále postupovat?

Pokud však průjem ani po 2 - 3 dnech a po poskytnutí "první pomoci" neustává, už na nic nečekáme a ptáka vezmeme k veterináři. Ten nám poradí, jak dále postupovat. Většinou odebere ptákovi trus a odešle ho na rozbor do laboratoře. Na základě výsledků pak ptákovi předepíše vhodnou léčbu.

   Trus ptáků se rozhodně vyplatí sledovat, neboť může jít o první signály toho, že něco není s ptákem v pořádku. Čím dříve s léčbou začneme, tím je naděje na vyléčení větší.