Přerostlý zobák

05.01.2012 19:19

S přerostlým zobákem se u ptáků můžeme setkat poměrně často. Většinou je to způsobeno  nějakou vadou, většinou vrozenou. Takový pták má čelisti různě deformované, zobák se nemůže přirozeně obrušovat a přerůstá. Jindy je to následek nějakého úrazu - velmi často se to stává u agresivních druhů papoušků, že samec začne pronásledovat své potomky a minimálně jim uštípne kus zobáku. Pochopitelně se to stává také při společném chovu několika druhů ptáků. Zobák někdy přerůstá i bez nějakého viditelného důvodu. Nejčastější příčinou přerostlého zobáku je nedostatek vhodného materiálu na obrušování - jde hlavně o různé větvičky či sépiovou kost.

   Pták s přerostlým zobákem má velmi stížený život a pokud mu zobák nebudeme upravovat, přeroste mu tak, že se časem nebude moci ani nažrat a uhyne hlady.

   Někdy si přerostlého zobáku ani nemusíme všimnout. Stalo se mi například, že neofémám najednou uhynula obě krásná mláďata a to v době po opuštění budky. Teprve dodatečně jsem zjistila, že samec měl přerostlý zobák a nemohl mladé krmit.Právě v době po opuštění budky je starost o mláďata na samci, zatímco samička se chystá na další hnízdění.

Jak zobák upravit?

Zobák můžeme  - u menších druhů ptáků - jednoduše upravit nějakými kleštičkami, např. na nehty. Mně se osvědčily kombinačky.

   Vezmeme ptáky do ruky a pomalu, po malých kouskách rohovinu odstřihujeme. Počínáme si pomalu, abychom nezranili měkkou část zobáku a nezačala téct krev. Ani pak to nebývá nic hrozného, jde jen o pár kapek. Krvácení můžeme jednoduše zastavit přiložením čistého kapesníku. Nedávno jsem četla dobrou radu v časopise Papoušci  - namočit krvácející zobák do hladké mouky. Mouka se smísí s krví a vytvoří tak jakousi "zátku", díky níž krev nemůže dále téct. Nicméně je dobré se tomu vyhnout!

   Po odstřihnutí přebytečné rohoviny můžeme zobák do patřičného tvaru dorovnat pilníkem na nehty.

   Pokud jsme to ještě nikdy nedělali a netroufáme si, raději poprosíme veterináře nebo zkušeného chovatele, aby nám to napoprvé předvedl.

Jak často musíme zobák upravovat?

   Zobák je nutné upravovat asi jednou za měsíc či za dva měsíce. Zvláště během chovné sezóny dáváme na zobák postižených ptáků dobrý pozor, abychom zbytečně nepřišli o mláďata.

Je vhodné zařadit ptáky s přerostlým zobákem do chovu?

   Podle mého názoru je třeba rozlišovat, proč má pták zobák přerostlý. Pokud má pták tuto vadu již vrozenou, rozhodně ho do chovu nezařazujeme, aby ji případně nepřenesl na potomstvo.

   V ostatních případech můžeme -  podle mě -  ptáky bez obav do chovu zařadit. Jen je třeba zobák neustále kontrolovat a upravovat, aby pták mohl krmit sebe i potomky.