Proč patří papoušci dnes k ohroženým druhům?

05.01.2012 19:46

Papoušci jsou velmi přizpůsobiví, učenliví a inteligentní ptáci. Během dlouhé doby jejich existence (nejstarší zkamenělý papoušek, kterého našli archeologové, žil před cca. 30 mil. léty) jenom málo druhů vymřelo přirozenou cestou. Pokud dnes musí mnoho druhů bojovat o přežití, je to výhradně vina lidí. Domorodci v Africe, Jižní Americe nebo Austrálii sice už od dávných dob chytili papoušky, sotva tím však ohrožovali jejich existenci. Koncem 19. století pak začal velký hon na papoušky, statisíce ptáků bylo odchyceno z přírody a dováženo do Evropy a Severní Ameriky pro chov v zajetí.

Naštěstí vlády jednotlivých zemí původů časem učinily přítrž tomuto drancování a zakázaly odchyt a vývoz papoušků. Mnoho druhů se pak úspěšně odchovávalo na řadě míst Evropy. Pro odchyt papoušků z volné přírody proto v dnešní době vlastně už neexistuje žádný důvod.

Vedle legálního obchodu s papoušky však existuje i rozsáhlý ilegální odchyt a prodej. Čím vzácnější nebo ohrozenější určitý druh je, tím vyšší jsou i ceny. Někteří lidé jsou ochotni za vzácného papouška platit víc než za nové auto. Protože papoušci jsou velmi citliví, mnoho z nich umírá již při odchytu nebo během přepravy. Ze všech dovážených papoušků přežije jenom cca. 20%. Tito ptáci potom mívají poruchy chování - často křičí, vše okusují, jsou zlostní nebo si škubají peří, v reakci na prožité stresové situace. Při své vysoké inteligenci si papoušci totiž pamatují negativní jevy delší dobu nebo i trvale.

U některých druhů, např. rozely penant, je povolen kontrolovaný odstřel, protože působí značné škody na polích a zahradách. Často však papoušci ani nemají jinou možnost, protože se jejich životní prostor stále zmenšuje, a tak už nenachází dostatek své přirozené potravy. Další důvod, proč papoušci vymírají, je právě ničení tropických pralesů a původního životního prostoru těchto ptáků.

 

   

Nepodporujte ilegální obchod s papoušky!

 

Co můžete dělat:


Nekupujte papouška, o kterém nevíte, odkud pochází. Pokud ho nekoupíte přímo od chovatele, zeptejte se na to a nechte si ukázat příslušnou dokumentaci  Všimněte si, jestli má papoušek kroužek na noze. Má ho každý pták z legálního a kontrolovaného odchovu.