PTAČÍ CHŘIPKA

05.01.2012 19:45

Co to je ptačí chřipka?


Ptačí chřipka je virové onemocnění, které se řadí mezi tzv. zvířecí chřipky. Infikuje zejména ptáky, méně často prasata. Mezi domácími ptáky se nákaza šíří nejrychleji, onemocnění se však vyskytuje i u divokých ptáků. U ptáků se onemocnění projevuje ve dvou formách. Ta těžší je vysoce nakažlivá a vede k úhynu velmi záhy po nákaze. Úmrtnost dosahuje 100 procent.


Jak se ptačí chřipka přenáší na člověka?


Pro člověka je nejvíce nebezpečný virus H5N1, jeden z asi 15 dosud známých druhů virů ptačí chřipky, který je podtypem chřipkového viru typu A. Jeho hostitelem jsou ptáci, nejčastěji stěhovavé kachny, které jsou proti nemoci nejodolnější. Naopak domácí drůbež do několika hodin podlehne. Téměř všechny dosavadní lidské oběti nemoci přišly do přímého styku s nakaženými ptáky. Smrtící virus vnikal do jejich těl nejčastěji prostřednictvím ptačích výkalů a výměšků, které uschnou a rozpadají se na prach, jenž poté lidé vdechují. V případě tepelné úpravy jídel z drůbeže je možnost nakažení zanedbatelná. H5N1 zatím není přenosný z člověka na člověka.


Kdy se virus H5N1 objevil poprvé u člověka?


Nový druh ptačí chřipky, který napadá prostřednictvím viru H5N1 i člověka, se poprvé objevil v roce 1997 v Hongkongu, opětovně se objevil v prosinci 2003 v Jižní Koreji. V Asii od konce roku 2003 zemřelo na infekci 61 lidí ze 118 nakažených. Nejvíce lidí (41) zemřelo ve Vietnamu. Ze statistik vyplývá více než padesátiprocentní úmrtnost při infekci virem H5N1. Z Evropy hlásí výskyt H5N1 Rusko, Rumunsko a Turecko. Virem H5N1 byl také infikován papoušek, který uhynul v Británii v karanténě.


Jak se ptačí chřipka u člověka projevuje?


Příznaky ptačí chřipky u lidí jsou podobné jako u klasické chřipky: horečka, suchý kašel, bolest hlavy a bolest svalů, přičemž se mohou objevit i příznaky méně časté - například zánět spojivek, zápal plic, akutně ztížené dýchání a další příznaky, které mohou ohrožovat život.


Proč je ptačí chřipka pro člověka tak nebezpečná?


Běžnou chřipku způsobuje vždy jen mírně se měnící chřipkový virus, proti němuž mají lidé protilátky, případně nemívá nemoc tak těžký průběh a dá se proti ní očkovat. Případnou pandemii by způsobil zcela nový typ viru, který by se snadno šířil z člověka na člověka - lidé by proti němu přitom neměli žádné protilátky, protože se s ním zatím nesetkávají.


Existuje na ptačí chřipku lék?


Proti nemoci zatím neexistuje účinný lék ani vakcína. Dobré zkušenosti jsou podle odborníků s antivirotiky Tamiflu a Relenza, které lze užívat jak při prevenci, tak při léčbě ptačí chřipky. Očkování proti běžné chřipce nepomáhá, ale určitý význam má. Existuje totiž obava, že u oslabených lidí, kterým by jinak hrozil komplikovaný průběh běžné chřipky, by se mohl virus změnit v nebezpečnou pandemickou formu. Proto je důležité zabránit, aby dostali i obyčejnou chřipku.